stop seksueel geweld: teken eens een petitie!
Ook anno 2021 is nog altijd 1 op de 5 vrouwen en 6 procent van de mannen slachtoffer van seksueel geweld. Tel daarbij op de mensen die last hebben van seksuele intimidatie en we hebben het over een enorme groep. Toch gaan we zelden écht de barricaden op tegen seksueel geweld.
Wel is er soms collectieve verontwaardiging en woede over wéér een seksueel geweldschandaal, maar vervolgens gaan we gewoon weer over op de orde van de dag.
De petitie om de A27 niet te verbreden leverde al 129.000 online handtekeningen op. In nog geen twee dagen tijd spraken 85.000 mensen uit dat ze willen dat het Amberalert blijft en 112.000 vinden dat kinderen niet getest hoeven te worden als ze coronaklachten hebben. Dan de petitie #TotHier, een initiatief van kenniscentrum Rutgers om tot een nationaal plan seksueel geweld te komen. Tot dusver tekenden slechts 13.000 mensen. Of dan die van Amnesty voor wet die slachtoffers van verkrachting beter te beschermen? Blijft steken op 39.000 ondertekenaars.
Waarom? Omdat seksueel geweld nog steeds een taboe is. Erover praten is (ook) voor veel slachtoffers lastig, velen doen het nooit. Ze worstelen met schaamte en schuldgevoel. En zullen ze wel geloofd worden? En wat gebeurt er daarna?
Herman Bolhaar, nationaal rapporteur seksueel geweld tegen kinderen, rapporteerde al in 2018 dat seksueel geweld onvoldoende een thema is bij de overheid. “Er gebeurt natuurlijk veel door instanties en overheden. Maar er is meer nodig.” Directeur Ton Coenen van Rutgers vult aan: “Het komt zoveel voor en er wordt te weinig aan gedaan.” Rutgers wil dan ook dat er een nationaal actieplan tegen seksueel geweld komt. Met een overheid die zich nog veel meer richt op het voorkomen van seksueel geweld door te investeren in betere seksuele voorlichting op school en daarbuiten, betere opleidingen voor professionals en meer publiekscampagnes om de cultuur rond seks te verbeteren.
Verder is vooral van belang dat het taboe op seksueel geweld eraf gaat. Dat slachtoffers aan de bel durven trekken. Dat ze zonder schaamte en zelfhaat naar de politie durven stappen, die hen snel helpt. En ook jij kunt iets doen, bijvoorbeeld nu al: onderteken eens een petitie, het is hard nodig.
(Bron: Brabants Dagblad 06-05-21)