Ik ben verkracht: de juiste hulp in Midden- en West-Brabant na verkrachting

Bij een aanranding of verkrachting word je gedwongen om seksuele handelingen uit te voeren. Het is vaak moeilijk om het voor het eerst hardop te zeggen: ik ben verkracht. Erover praten is de eerste stap in de verwerking. Daarom is het belangrijk dat je goede hulp krijgt. Blauwe Maan helpt slachtoffers in Midden-Brabant (de gemeente Tilburg en in Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Heusden, Hilvarenbeek, Oisterwijk en Waalwijk) na seksueel misbruik om de ervaring te verwerken.

Vaak wordt seksueel geweld geheim gehouden. Bijvoorbeeld uit schaamte, schuldgevoel of uit angst voor de gevolgen. Of omdat je hoopt dat je de ervaring vergeet als je er nooit over praat. Woon je in de gemeente Tilburg of in Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Heusden, Hilvarenbeek, Oisterwijk of Waalwijk? Dan kun je na seksueel misbruik bij Blauwe Maan terecht, zonder verwijzing en zonder wachtlijst.

Ik ben verkracht: psychische gevolgen
Slachtoffers voelen zich vaak schuldig na een aanranding of verkrachting. Het is goed om te onthouden dat je nooit schuldig bent. Naast schuldgevoelens kun je last krijgen van angsten, onmacht, vernedering, depressie, een slecht zelfbeeld en moeite met seksualiteit of relaties. Er kan zelfs twijfel ontstaan. Je hebt je herinneringen verdrongen en gaat twijfelen: ben ik verkracht of niet? Wanneer kan iemands gedrag wel en wanneer is de grens bereikt? Het is goed om te weten dat er geen ‘standaard’ verkrachting is. Zodra je gedwongen bent tot seks of seksuele handelingen, is er sprake van verkrachting of aanranding. Een ‘ben ik verkracht’ test kan je het inzicht geven dat je klachten te maken hebben met seksueel misbruik en dat het nodig is om hulp te zoeken.

Ik ben verkracht: lichamelijke gevolgen
Naast psychische gevolgen kunnen er ook lichamelijke gevolgen zijn. Denk aan een soa, ongewenste zwangerschap en verwondingen. Maar ook hoofdpijn, buikpijn, hyperventilatie en pijn bij de seks zijn voorkomende klachten na seksueel misbruik.

Praten helpt: ‘Ik ben verkracht’
Het kan lang duren voordat je eraan toe bent om het hardop uit te spreken: ik ben verkracht. Dat is niet gek. Schuldgevoelens en de angst om niet geloofd te worden kunnen ervoor zorgen dat je er niet over durft te praten. Het is heel belangrijk om hulp te zoeken om de nare seksuele ervaring te verwerken. Bij Blauwe Maan helpen we slachtoffers van onvrijwillige seks en misbruik. Wij luisteren met aandacht en begrip naar je verhaal. En we bieden jou de hulp die je vraagt en nodig hebt. Van lotgenotengesprekken tot individuele gesprekken met een hulpverlener.

Juridische hulp na verkrachting
Na verkrachting kun je aangifte doen bij de politie. Je kunt bellen naar 0900-8844 voor het landelijke servicenummer van de politie. De politie begint een onderzoek als je aangifte hebt gedaan. Kies je ervoor om geen aangifte te doen? Zoek dan toch hulp. Als je seksueel geweld niet verwerkt, kun je op de korte én lange termijn last hebben van allerlei psychische en lichamelijke klachten.

Blauwe Maan biedt hulp na verkrachting
Je staat niet alleen. Blauwe Maan helpt slachtoffers in Midden-Brabant (de gemeente Tilburg en in  Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Heusden, Hilvarenbeek, Oisterwijk en Waalwijk) en in West-Brabant (van Breda tot Roosendaal en omstreken) na seksueel misbruik om de ervaring te verwerken. Zonder verwijzing én zonder wachtlijst kun je bij ons terecht. Met hulp op maat maken wij het verschil. Zo verlagen we de drempel om hulp te zoeken. En niet alleen voor slachtoffers, ook voor direct betrokkenen staan we voor je klaar bij Blauwe Maan.

Blauwe Maan

Wilhelminapark 55
5041 ED Tilburg

 

Tel:  013 – 584 16 94 (secretariaat)
E-mail: info@blauwemaan.nl

Werkgebied

Tilburg, Dongen, Gilze en Rijen, Alphen-Chaam, Baarle Nassau, Heusden, Hilvarenbeek, Oisterwijk, Waalwijk en West Brabant ism
maatschappelijk werk

Doneren



IBAN: NL59 INGB 0004425747