Recensie

Filmfestival ‘Seks, het moet wel leuk blijven’

‘Guess who’s coming for ...’ had de titel evengoed kunnen luiden van het op zondag 15 maart 2015 matig bezochte filmfestival in Pathé Tilburg.

 

Die tweede titel slaat ook op de inhoud van de diverse speelfilms, documentaires en korte films die er te zien waren. Want al is seks de overkoepelende thematiek, het bleek wel om veel divers voorkomende verschijningsvormen te gaan. Gewone seks, waar je misschien als eerste aan denkt, was daarbij ver in de minderheid. Eigenlijk alleen in de laatste Canadese speelfilm ‘Young people fucking’, waarin diverse standjes werden voorgeschoteld. Waarbij het daar natuurlijk helemaal niet om ging. De zoektocht naar seks en de seksuele beleving staat meer centraal. Een vaak hilarische zoektocht, waarbij een ex-partner zekerheid biedt. Of een zekere reputatie, dan wel een three-night-stand. Niets is te gek op zoek naar bevrediging. Of moet ik zeggen, verbinding?

Het gepresenteerde filmfestival paste natuurlijk in het kader van het 25-jarig bestaan van ‘Blauwe Maan’. De Tilburgse organisatie die zich bezig houdt met de gevolgen van seksueel geweld en misbruik. Vandaar die eerste titel. Dat seks regelmatig niet leuk is, hoeft dan geen verder betoog. Dat er toch regelmatig werd gelachen, is te danken aan de goede programmering. Want ook zware onderwerpen kunnen humor bevatten, zoals ‘Short term 12’ liet zien. Een beeld van een film over een opvanghuis voor jongeren tussen de 12 en 18, die te maken hebben gehad met (seksueel) geweld en misbruik. Zonder dat dat zozeer in de tekst naar voren komt, spreekt het des te meer in het gedrag dat deze jongeren vertonen. Dat dit gedrag ook regelmatig absurde trekken liet zien, was zonder meer de kwaliteit van deze film. Ook hun verzorgers bleken een historie te hebben. Een historie, die gespiegeld aan sommige cliënten, verder weinig woorden nodig had. Absoluut een aanrader, deze speelfilm uit de VS en een acht met een griffel voor de getoonde aanpak.

Helaas kan dat niet gezegd bij de documentaire ‘Fighting the silence’, over verkrachtingen in Congo. Daar bestaat de aanpak meestal uit verstoting en isolement. Het schrijnende lot van de vele slachtoffers hakt in je ziel. Daarmee verdient deze Nederlandse documentaire onze aandacht. Ook omdat er een sprankje hoop wordt geboden door nieuwe wetgeving en de aanpak door de slachtoffers zelf. Door zelf deze misdaden jegens vrouwen en meisjes bespreekbaar te maken.

De documentaire uit de VS over de ‘Trouble with Ray’ liet zien hoe Ray Hill en anderen jaren hebben moeten strijden voor de LHBTrechten. Waarbij de luchthartige, maar daarmee niet minder vasthoudende aanpak bewondering afdwingt.

De korte Nederlandse films ‘Vingers’ en ‘Suiker’, die tussendoor werden vertoond, hoeven weinig betoog. Ze zijn zonder meer hilarisch te noemen en zorgden eveneens voor een lichte toon.

Het filmfestival had meer publiek verdiend, maar mag gerust een succes genoemd worden en voor herhaling vatbaar.

Yvonne Thomassen

Bereikbaarheid

HULPLIJN  013 – 5437501

Maandag  13.00 – 20.00 u
Dinsdag 10.30 – 18.00 u
Woensdag 09.00 – 18.00 u
Donderdag 13.00 – 20.00 u

CHATTEN

Maandag    18.15 – 19.45 u
Donderdag 18.15 – 19.45 u

Zoek Hulp!

Ben je ooit misbruikt of word je seksueel misbruikt en kom je er alleen niet uit? Ben je niet in staat om het te stoppen? Of vermoed je dat iemand in je omgeving seksueel misbruikt wordt?

Neem contact op met ons!

 

 

Contactgegevens

Blauwe Maan – Hulp na onvrijwillige seks en misbruik
Wilhelminapark 55
5041 ED Tilburg

013 – 584 16 94 (secretariaat)

info@blauwemaan.nl