Je bent hier:
  • Emoties
  • Lichaam

Grenzen stellen

Bij seksueel misbruik gaat iemand over je grenzen heen. Blauwe Maan helpt je met het stellen van grenzen en ze aan te geven.

In het kort

  1. Houd het dichtbij jezelf. Bespreek met de ander wat jouw grens is en wat dit met jou doet als een ander hier overheen gaat. …
  2. Geef je grenzen aan op het moment zelf. …
  3. Begin klein. …
  4. Houd vol. …
  5. Vertel wat er gebeurt als de ander zo doorgaat.

Ben jij in het verleden of onlangs seksueel misbruikt? Veel slachtoffers van
seksueel misbruik hebben moeite met het stellen van grenzen. De kans is groot dat jouw ‘nee’ al een keer is afgewezen, waardoor je minder waarde hecht aan grenzen of niet weet waar je eigen grenzen liggen. Sommige slachtoffers weten wel waar hun grenzen liggen, maar kunnen ze niet duidelijk aangeven. Om nieuw misbruik te voorkomen is het goed om te leren hoe je je grenzen aangeeft.

Grenzen leren stellen na seksueel misbruik

Als je niet weet waar je grenzen liggen, kun je ze ook niet bewaken. Vaak laat je je
leiden door verwachtingen van anderen. Je doet dan dingen tegen je zin in, je neemt
te veel hooi op je vork of je hebt te weinig tijd voor jezelf. Hierdoor kun je je
ontevreden voelen over jezelf en gevoelens van irritatie en boosheid ervaren. Op de lange termijn kun je zelfs overspannen raken. Een ander gevolg van seksueel
misbruik kan zijn dat je de grenzen van een ander niet ziet of respecteert. Vaak gaat dit onbewust. Je ziet de grenzen van de ander niet, omdat jouw eigen grenzen ook nooit zijn geaccepteerd.

Zo voel je waar je grenzen liggen
Soms weet of voel je direct dat je iets niet wilt of kunt. Maar soms besef je het ook pas achteraf. Het is belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren. Als je in de buurt komt van een grens, krijg je meestal een waarschuwingssignaal van je lichaam. Bijvoorbeeld hoofdpijn of misselijkheid. Als je hier vaker bij stilstaat, leer je de
signalen steeds beter herkennen.

Zo maak je je grenzen duidelijk

Wanneer je durft te zeggen wat je wel en niet wilt, heb je meer controle over je eigen leven. Als je nee zegt tegen iets dat je niet wilt, kun je ja zeggen tegen iets dat je wél graag wilt. Probeer niet automatisch ja te zeggen als iemand je iets vraagt. Denk er eerst goed over na en geef dit ook aan. Heb je ja gezegd? Realiseer je dan dat je altijd terug kunt komen op een eerdere toezegging. Wil je nee zeggen? Bespreek wat je niet wilt op een moment dat je de ander rustig kunt uitleggen waarom je deze grens stelt en waarom het belangrijk voor je is. Maar onthoud ook dat je nooit verplicht bent om uitleg te geven of om je te verontschuldigen voor het bewaken van je eigen grens. Je kunt ook nee zeggen en er later op terugkomen, bijvoorbeeld door te zeggen: ‘Nu wil ik niet, maar morgen wel’. Wees erop voorbereid dat het aangeven van je grenzen een reactie kan uitlokken bij anderen. Het vraagt soms moed en doorzettingsvermogen, maar je krijgt zo steeds meer grip op je eigen leven.

Hulp met grenzen stellen bij Blauwe Maan

Vind je het moeilijk om je grenzen aan te geven? Aarzel niet om hulp te vragen. Blauwe Maan is er om jou te ondersteunen als je in het verleden of onlangs seksueel misbruikt bent. Wij bieden persoonlijke begeleiding op maat en richten ons hierbij vooral op verwerking, steun, informatie en advies. De hulpverlening bij Blauwe Maan draait om jou. Om jouw verhaal en wat jij nodig hebt om je leven weer op de rails te krijgen. Zo krijg jij de grip op je leven weer terug.

Relevante
pagina's

Lees verhalen, kennisartikelen en
overige informatie over dit onderwerp.

Het verhaal van Godelieve
‘De steun van Blauwe Maan is zo liefdevol!’

Lees verder

  • Hulp
  • Kennis
  • Verwerking
Hulp voor partner,
ouders en familie
Blauwe Maan biedt informatieve avonden aan voor partners, ouders en familie

Hulp bij aangifte

De beslissing om aangifte te doen kan moeilijk zijn. Wij kunnen je helpen de afweging te maken om wel of geen aangifte te doen. 

  • Emoties
  • Lichaam
Grenzen stellen
Bij seksueel misbruik gaat iemand over je grenzen heen. Blauwe Maan helpt je met het stellen van grenzen en ze aan te geven.

Schuld- en
schaamtegevoel

Dit zijn emoties die vrijwel iedereen ervaart die slachtoffer is van seksueel misbruik.

Schuld en schaamte spelen een grote rol en
beïnvloeden vaak op een negatieve manier het
sociale gedrag.

Maar wat zijn deze gevoelens precies? Wat is hun nut en functie? Hoe ontstaan ze?

En misschien wel het belangrijkste: hoe kun je ervan afkomen? Onthoud daarbij dat schuld- en
schaamtegevoelens lastig kunnen zijn, maar niet
uitsluitend negatief hoeven te zijn.